Poverenica na obeležavanju pola veka karavana „Znanje imanje“

U vremenima kada se vrednuje ono što je instant i brzo, a izbor i konkurencija različitih medijskih sadržaja verovatno najbogatiji do sada, poluvekovna tradicija, opstajanje i trajanje, zavređuju veliko poštovanje i podršku, rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković na obeležavanju 50 godina karavana „Znanje imanje” i deset godina Sajma zdrave hrane, u Sopotu.

Podsećajući na velika imena ove emisije – Kosaru Balabanović, Zaharija Trnavčevića, Zorana Gajića, pa sve do Jasmine Nikitović Stojčić, poverenica je rekla da su se emisjija “Znanje imanje “ i institucija Poverenika, naročito u savremenom trenutku, prepoznali kao partneri, jer imaju jedan zajednički prioritet, a to je bolji položaj žena u agrobiznisu .

Važno je da žene sa sela ojačaju, da razumeju kakva je i kolika njihova uloga na imanju i u gazdinstvu, ali je važno i da budu ohrabrene da prepoznaju i reaguju na diskriminaciju.  Ono na čemu još moramo raditi je podrška mladima injihovom povratku na selu, rekla je poverenica. Bez podmladka sela nema ni budućnosti, rekla je Janković i dodala da mladi na selo mogu doneti nove tehnologoji i nova znanja – znaju šta su programi i podsticaji, znaju kako da dođu do sredstava i tržišta i društvo ih u tome mora ohrabriti.

Zdrava hrana koja se uzgaja na malim seoskim domaćinstvima, čist vazduh, zdravo okruženje, razvoj etno turizma uz poštovanje ravnopravnosti, veliki su potencijali Srbije koji se na najbolji način promovišu u emisijama kao što je Znanje imanje, rekla je Janković. Ona je podsetila da je Poverenik prepoznao ulogu i značaj ove emisije i nagradio je specijalnim priznanjem na ovogodišnjem konkursu za medije koji su u 2021. godini promovisali toleranciju i ravnopravnost i izveštavali o ženama i devojčicama iz ruralnih sredina.

Print Friendly, PDF & Email
back to top