Повереница на обележавању пола века каравана „Знање имање“

У временима када се вреднује оно што је инстант и брзо, а избор и конкуренција различитих медијских садржаја вероватно најбогатији до сада, полувековна традиција, опстајање и трајање, завређују велико поштовање и подршку, рекла је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић на обележавању 50 година каравана „Знање имање“ и десет година Сајма здраве хране, у Сопоту.

Подсећајући на велика имена ове емисије – Косару Балабановић, Захарија Трнавчевића, Зорана Гајића, па све до Јасмине Никитовић Стојчић, повереница је рекла да су се емисјија “Знање имање “ и институција Повереника, нарочито у савременом тренутку, препознали као партнери, јер имају један заједнички приоритет, а то је бољи положај жена у агробизнису .

Важно је да жене са села ојачају, да разумеју каква је и колика њихова улога на имању и у газдинству, али је важно и да буду охрабрене да препознају и реагују на дискриминацију.  Оно на чему још морамо радити је подршка младима ињиховом повратку на селу, рекла је повереница. Без подмладка села нема ни будућности, рекла је Јанковић и додала да млади на село могу донети нове технологоји и нова знања – знају шта су програми и подстицаји, знају како да дођу до средстава и тржишта и друштво их у томе мора охрабрити.

Здрава храна која се узгаја на малим сеоским домаћинствима, чист ваздух, здраво окружење, развој етно туризма уз поштовање равноправности, велики су потенцијали Србије који се на најбољи начин промовишу у емисијама као што је Знање имање, рекла је Јанковић. Она је подсетила да је Повереник препознао улогу и значај ове емисије и наградио је специјалним признањем на овогодишњем конкурсу за медије који су у 2021. години промовисали толеранцију и равноправност и извештавали о женама и девојчицама из руралних средина.

Print Friendly, PDF & Email
back to top