UPOZORENjE ZA JAVNOST

Nedopustivo je da bilo ko uzima pravdu u svoje ruke, a naročito zabrinjava kada nasilju pribegavaju deca i mladi, rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković povodom informacije da je grupa srednjoškolaca bošnjačke nacionalnosti u Prijepolju fizički napala drugog učenika, protiv koga se već vodi postupak pred Višim sudom u Užicu zbog pesme u kojoj poziva na rušenje džamija.

Poverenica je naglasila da sprovođenje zakona i pravde treba da bude posao nadležnih državnih organa, a ne građana.

Ne smemo dozvoliti da pojedinačni incidenti na nacionalnoj i verskoj osnovi eskaliraju u mržnju i otvoreno fizičko nasilje, pogotovo u multinacionalnim sredinama, napominje Janković.

Važno je da je policija, kao i u prvom, i u ovom slučaju, odmah reagovala i najavila podnošenje krivične prijave protiv maloletnika zbog izazivanje verske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti i nanošenja teških telesnih povreda.

Širenje mržnje po osnovu vere, nacionalne pripadnosti i drugih ličnih karakteristika, zabranjeno je zakonom, navodi Janković i ukazuje da su ovakvi incidenti opasni i štetni, naročito u multietničkim sredinama, kao što je Prijepolje, zbog čega je neophodna zajednička osuda svakog incidenta koji podstiče neravnopravnost, mržnju i netrpeljivost po osnovu nacionalne, rasne ili verske pripadnosti ili bilo kog drugog ličnog svojstva.

Mlade moramo konstantno edukovati o značaju poštovanja različitosti, vrednostima ravnopravnosti i tolerancije, jačanju socijalne kohezije i negovanju zajedničkog suživota na našim prostorima, rekla je Janković.

Print Friendly, PDF & Email
back to top