Brankica Janković: Krajnje je vreme za podsticajno i bezbedno okruženje za trudnice i porodilje

Duboko je potresna i zabrinjavajuća ispovest žene o njenom iskustvu tokom porođaja i smrti njene bebe u bolnici u Sremskoj Mitrovici, o čemu izveštavaju mediji. Izuzetno je važno da nadležni utvrde sve činjenice ovog slučaja, a krajnje je vreme da svi zajedno kao društvo stvorimo podsticajno i bezbedno okruženje za trudnice i porodilje, jer to je pitanje zdravlja i kvaliteta života, ali i suštinsko pitanje ravnopravnosti žena, kaže poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Na neophodnost humanog i adekvatnog tretmana u ginekološko-akušerskim ustanovama ukazali smo  upućujući preporuke mera za ostvarivanje ravnopravnosti i zaštitu od diskriminacije pojedinim zdravstvenim ustanovama. Smatram da svi relevantni akteri, pre svega ustanove zdravstvene zaštite, moraju biti uključene u stvaranje boljih uslova i atmosfere u kojoj odlazak na porođaj neće značiti  potresno i traumatično iskustvo, pa i razlog da se odustane od naredne trudnoće, već će predstavljati poseban trenutak i radost za svaku majku i tu porodicu. Tokom trudnoće, ali i porođaja i kasnije, odnosno u jednom od najosetljivijih i najvažnijih perioda u životu, ženama treba dati punu podršku i učiniti da se osećaju sigurno, bezbedno i zaštićeno, dodaje poverenica. Takođe, ovom problemu se ne sme pristupiti senzacionalistički niti slučajave treba generalizovati, zbog čega je od izuzetne važnosti da se u svakom konkretnom slučaju ispitaju odgovornost i okolnosti koje su dovele do propusta i neadekvatnog tretmana trudnica i porodilja.

Ženama mora biti obezbeđen najviši standard i human tretman prilikom pružanja zdravstvene zaštite u oblasti ginekologije i akušerstva. Zato je pored adekvatnih prostornih uslova, neophodno obezbediti i konstantnu edukaciju medicinskog osoblja, od radnika na prijemu do lekara i babice, i to ne samo sa aspekta zdravstvene zaštite već i sa aspekta ostvarivanja svih ljudskih prava, jednako za sve. Institucija koju vodim će učiniti sve da bude koherentan faktor u ovom procesu, i u tom smislu upravo pripremamo preporuku mera nadležnim organima i planiramo organizovanje dijaloga u cilju unapređenja ravnopravnosti svih žena u vezi sa trudnoćom i porođajem. Moramo učiniti sve da iskorenimo loše prakse koje dovode do neadekvatnog i nehumanog tretmana trudnica i porodilja, pa čak i ugrožavanja njihovog zdravlja i života, zaključuje Janković.

Print Friendly, PDF & Email
back to top