Poverenica na otvaranju konferencije „Nedelja privatnosti“

Privatnost kao pojam stoji u samoj srži ravnopravnosti, i kršenje prava na privatnost često je samo korak od diskriminacije, rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković na otvaranju konferencije „Nedelja privatnosti“ koju su organizovali Partneri Srbija povodom obeležavanja Međunarodnog dana privatnosti, 28. januara.

Pravo na privatnost spada u grupu fundamentalnih prava koja imaju za cilj zaštitu moralnog i duševnog integriteta svakog ljudskog bića, podsetila je poverenica i navela da je u praksi Poverenika bilo više primera u kojima je kršenje različitih aspekata prava na privatnost, ujedno predstavljalo i čin diskriminacije.

Uvažavajući argumente da će čuvanje podataka o ličnosti vremenom postajati sve teže, ali ne znači nemoguće. Upravo institucija na čijem sam čelu treba da ima važnu ulogu u odbrani prava na privatnost tako da to ne dovede do diskriminatornog postupanja niti stvaranja neprijateljskog okruženja za tu osobu ili grupu, dodala je poverenica.

Pitanja privatnosti i zaštite podataka o ličnosti stavljena su u fokus kroz diskusiju sa stručnjacima iz civilnog, privatnog i javnog sektora, a Bogdan Banjac, viši savetnik u instituciji Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, bio je učesnik panela „Cena privatnosti“.

Print Friendly, PDF & Email
back to top