УПОЗОРЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Недопустиво је да било ко узима правду у своје руке, а нарочито забрињава када насиљу прибегавају деца и млади, рекла је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић поводом информације да је група средњошколаца бошњачке националности у Пријепољу физички напала другог ученика, против кога се већ води поступак пред Вишим судом у Ужицу због песме у којој позива на рушење џамија.

Повереница је нагласила да спровођење закона и правде треба да буде посао надлежних државних органа, а не грађана.

Не смемо дозволити да појединачни инциденти на националној и верској основи ескалирају у мржњу и отворено физичко насиље, поготово у мултинационалним срединама, напомиње Јанковић.

Важно је да је полиција, као и у првом, и у овом случају, одмах реаговала и најавила подношење кривичне пријаве против малолетника због изазивање верске и националне мржње и нетрпељивости и наношења тешких телесних повреда.

Ширење мржње по основу вере, националне припадности и других личних карактеристика, забрањено је законом, наводи Јанковић и указује да су овакви инциденти опасни и штетни, нарочито у мултиетничким срединама, као што је Пријепоље, због чега је неопходна заједничка осуда сваког инцидента који подстиче неравноправност, мржњу и нетрпељивост по основу националне, расне или верске припадности или било ког другог личног својства.

Младе морамо константно едуковати о значају поштовања различитости, вредностима равноправности и толеранције, јачању социјалне кохезије и неговању заједничког суживота на нашим просторима, рекла је Јанковић.

Print Friendly, PDF & Email
back to top