Upozorenje povodom izražavanja homofobije u novinskim tekstovima

 

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković osuđuje uvredljive i omalovažavajuće tekstove prema LGBT osobama koji se poslednjih dana objavljuju u pojedinim medijima, kao i nedopustivo senzacionalističko izveštavanje o nasilju nad ženama. Poverenica ističe da se prilikom izveštavanja o nasilju nad bilo kojom društvenom grupom moraju štititi prava i dostojanstvo žrtava zločina i članova njihovih porodica.

Poverenica Janković takođe podeća da je Svetska zdravstvena organizacija skinula homoseksualnost sa liste bolesti još 1990.godine. Ona naglašava da novinski tekstovi u kojima se prenošenje HIV virusa pripisuje homoseksualcima vređaju dostojanstvo i ugrožavaju prava pripadnika LGBT populacije, a štetni su i za osobe koje žive sa HIV-om, čiji se položaj dodatno otežava senzacionalističkim naslovima i širenjem netačnih informacija o načinu prenošenja virusa.

Poverenica apeluje na novinare, urednike i vlasnike medija da se pridržavaju kodeksa novinara Srbije, u kome je jasno ukazano na to da je novinarska profesija nespojiva sa širenjem bilo koje vrste stereotipa i diskriminatornih stavova.

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top