Упозорење поводом изражавања хомофобије у новинским текстовима

 

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић осуђује увредљиве и омаловажавајуће текстове према ЛГБТ особама који се последњих дана објављују у појединим медијима, као и недопустиво сензационалистичко извештавање о насиљу над женама. Повереница истиче да се приликом извештавања о насиљу над било којом друштвеном групом морају штитити права и достојанство жртава злочина и чланова њихових породица.

Повереница Јанковић такође подећа да је Светска здравствена организација скинула хомосексуалност са листе болести још 1990.године. Она наглашава да новински текстови у којима се преношење ХИВ вируса приписује хомосексуалцима вређају достојанство и угрожавају права припадника ЛГБТ популације, а штетни су и за особе које живе са ХИВ-ом, чији се положај додатно отежава сензационалистичким насловима и ширењем нетачних информација о начину преношења вируса.

Повереница апелује на новинаре, уреднике и власнике медија да се придржавају кодекса новинара Србије, у коме је јасно указано на то да је новинарска професија неспојива са ширењем било које врсте стереотипа и дискриминаторних ставова.

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top