Ravnopravno do cilja na 29. Beogradskom maratonu

„Ravnopravno do cilja” – slogan je pod kojim je petu godinu zaredom na Beogradskom maratonu Poverenik za zaštitu ravnopravnosti dao podršku osobama sa invalititetom koje su svakodnevno izložene različitim vidovima diskriminacije.

Posetioci 29. Beogradskog maratona imali su priliku da se druže i razgovaraju sa sportistima sa invaliditetom i da se informišu o radu institucije Poverenika, razgovarajući sa poverenicom Brankicom Janković i zaposlenima.

Poverenica je izjavila da za oko 700.000 osoba sa invaliditetom u Srbiji treba ukloniti sve prepreke, a ne samo arhitektonske barijere, i naglasila da ova akcija promoviše jednake mogućnosti i ravnopravne uslove za sve građane i građanke.

U okviru akcije „Ravnopravno do cilja” sa građanima i građankama družili su se Željko Dimitrijević, osvajač zlatne medalje na Paraolimpijskim igrama u Londonu 2015. i prvak Evrope u atletskoj disciplini čunj, kao i Draženko Mitrović, svetski rekorder u bacanju diska, svetski i evropski prvak i vicešampion Paraolimpijskih igara u Londonu.

U trci zadovoljstva na ovogodišnjem Beogradskom maratonu učestvovalo je oko 200 osoba sa invaliditetom. U maratonskoj trci osobe sa invaliditetom je predstavljao Vojislav Ćurulić kome je ovo već 150. maraton u karijeri, a polumaraton je trčao Ivan Radović. Akcija „Ravnopravno do cilja”, kao i svake godine, okupila je veliki broj posetilaca, što predstavlja veliki podstrek za kontinuirani rad na poboljšanju položaja osetljivih društvenih grupa na sportskim manifestacijama.

Učesnicima akcije podeljeni su pokloni i majice, a imali su priliku i da testiraju svoje znanje iz oblasti diskriminacije i ljudskih prava, popunjavajući formulare sa pitanjima u vezi sa diskriminacijom. Interesovanje je bilo veliko, pa je na štandu Poverenika tokom akcije popunjeno 300 upitnika.

Projekat „Ravnopravno do cilja” organizovan je u partnerstvu sa Savezom za sport osoba sa invaliditetom Beograda.

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top