Upozorenje javnosti povodom najava pojedinih skupova protiv migranata

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković povodom najava pojedinih ultradesničarskih organizacija da planiraju protestne skupove protiv migranata, upozorava javnost da je Ustavom i zakonom zabranjeno širenje bilo kakve verske, nacionalne i rasne mržnje i diskriminacije i da to država ne sme tolerisati.

„Nadležni treba da reaguju u skladu sa zakonom i da procene da li su vrednosti koje bi bile promovisane na tom skupu u skladu sa zakonima i Ustavom, kao i da li su organizacije koje najavljuju te skupove dozvoljene. Istovremeno, bez obzira na to da li je skup prijavljen ili ne, nadležni moraju da pošalju jasnu poruku da neće tolerisati ni jedan oblik ekstremizma i da će svaki akt suprotan demokratskim vrednostima hitno sankcionisati”.

Poverenica Janković ističe i da netrpeljivost, ksenofobija i rasizam moraju imati široku osudu svih relevantnih faktora u Srbiji, a ne samo pojedinaca, i da društvo i država moraju pokazati da su spremni da se uhvate u koštac sa takvim pojavama.

Istovremeno skreće pažnju i da se nikako ne sme dozvoliti da se baci senka na solidartnost i toleranciju koju naši građani i građanke svakodnevno pokazuju prema migrantima, kao i sve ono dobro što su naše društvo i država u celini uradili tokom ovih meseci.

„Najveći broj građana Srbije pokazuje veliku spremnost da pomogne migrantima, dobrim delom zato što i sami razumeju nesreću koja je ove ljude  naterala da napuste svoje domove”, podseća poverenica i dodaje da veruje da će tako biti i ubuduće.

Print Friendly, PDF & Email
back to top