Упозорење јавности поводом најава појединих скупова против миграната

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић поводом најава појединих ултрадесничарских организација да планирају протестне скупове против миграната, упозорава јавност да је Уставом и законом забрањено ширење било какве верске, националне и расне мржње и дискриминације и да то држава не сме толерисати.

„Надлежни треба да реагују у складу са законом и да процене да ли су вредности које би биле промовисане на том скупу у складу са законима и Уставом, као и да ли су организације које најављују те скупове дозвољене. Истовремено, без обзира на то да ли је скуп пријављен или не, надлежни морају да пошаљу јасну поруку да неће толерисати ни један облик екстремизма и да ће сваки акт супротан демократским вредностима хитно санкционисати“.

Повереница Јанковић истиче и да нетрпељивост, ксенофобија и расизам морају имати широку осуду свих релевантних фактора у Србији, а не само појединаца, и да друштво и држава морају показати да су спремни да се ухвате у коштац са таквим појавама.

Истовремено скреће пажњу и да се никако не сме дозволити да се баци сенка на солидартност и толеранцију коју наши грађани и грађанке свакодневно показују према мигрантима, као и све оно добро што су наше друштво и држава у целини урадили током ових месеци.

„Највећи број грађана Србије показује велику спремност да помогне мигрантима, добрим делом зато што и сами разумеју несрећу која је ове људе  натерала да напусте своје домове“, подсећа повереница и додаје да верује да ће тако бити и убудуће.

Print Friendly, PDF & Email
back to top