Poverenica u Prihvatnom centru za migrante u Preševu

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ponovo je posetila Prihvatni centar za migrante u Preševu kako bi se još jednom na licu mesta uverila u situaciju sa migrantima, koji u sve većem broju iz Makedonije ulaze u Srbiju, i kroz našu zemlju prolaze na putu ka državama EU.

Poverenica je razgovarala sa velikim brojem migranata koji su joj rekli da su zadovoljni uslovima u Srbiji, i da se do tog trenutka nisu suočili sa bilo kojim vidom diskriminacije u našoj zemlji.

“Kao i prilikom prve posete, pre dva meseca, situacija po pitanju diskriminacije je potpuno identična – nismo imali nijednu žalbu. Migranti su mi preneli da se ovde osećaju dobro, da dobijaju hranu i vodu i lekarsku pomoć. Sama procedura je sada mnogo brža nego kada smo ih prvi put posetili i značajno je veći broj pripadnika MUP-a koji radi u Prihvatnom centru”, navela je poverenica.

Poverenica Brankica Janković obišla je Preševo zajedno sa članovima Panela mladih Poverenika za zaštitu ravnopravnosti „Isterivači diskriminacije”. Oni su se družili sa decom i mladim migrantima koji su se u tom trenutku nalazili u Prihvatnom centru u Preševu. Kroz niz aktivnosti – od crtanja, igranja, pravljenja origamija, do fudbala, odbojke, košarke, Panelisti su pokušali da malim migrantima barem na trenutak olakšaju težak položaj u kojem su se našli.

Niko od migranata sa kojima su predstavnici Poverenika za zaštitu ravnopravnosti razgovarali nema nameru da se zadržava u Srbiji, već su ovde samo u tranzitu na putu ka zemljama EU.

“Odnos građana i građanki ovde u Preševu je takođe vrlo tolerantan – pokazuju solidarnost i razumevanje prema ljudima”, rekla je poverenica Janković. Ona je dodala da bi bilo dobro da tako ostane i ubuduće, jer se po podacima nadležnih očekuje povećan broj migranata. Poverenik za zaštitu ravnopravnosti nastaviće da prati situaciju sa migrantima i ponovo će obilaziti mesta u kojima se dok su u tranzitu kroz Srbiju nalaze – od Preševa, preko Beograda do Subotice i Kanjiže.

Print Friendly, PDF & Email
back to top