Saopštenje povodom Međunarodnog dana migranata

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ukazala je da je ove godine obeležavanje 18. decembra Međunarodnog dana migranata izuzetno značajno s obzirom da su, zbog ratova na Bliskom i Srednjem istoku i Africi, migracije postale jedan od najvećih izazova savremenog društva.

Procena je da je oko pola miliona migranata iz ratom ugroženih područja ove godine prošlo kroz našu zemlju. Srbija je dala dobar primer kako treba da izgleda tolerantno i humano društvo. Ovu tvrdnju potkrepljuju i činjenice da je najveći broj građana i građanki Srbije pokazao veliku solidarnost i spremnost da pomogne, naglašava poverenica Janković.

Ohrabruje primer predsednika opštine Kanjiža Mihalja Bimba, koji se nakon preporuke poverenice javno izvinio zbog izjave kojom je diskriminisao tražioce azila.

Prilikom posete graničnom prelazu između Makedonije i Srbije apelovali smo na sve nadležne institucije, uključujući i međunarodne, da pomognu u sprečavanju humanitarne katastrofe.

Poverenica Janković još jednom podseća da smo kao država i društvo dužni da se borimo protiv svakog vida diskriminacije, a ksenofobija i netrpeljivost moraju imati široku osudu u svakom demokratskom društvu.

Foto: Media centar Beograd

Print Friendly, PDF & Email
back to top