Саопштење поводом Међународног дана миграната

 

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић указала је да је ове године обележавање 18. децембра Међународног дана миграната изузетно значајно с обзиром да су, због ратова на Блиском и Средњем истоку и Африци, миграције постале један од највећих изазова савременог друштва.

Процена је да је око пола милиона миграната из ратом угрожених подручја ове године прошло кроз нашу земљу. Србија је дала добар пример како треба да изгледа толерантно и хумано друштво. Ову тврдњу поткрепљују и чињенице да је највећи број грађана и грађанки Србије показао велику солидарност и спремност да помогне, наглашава повереница Јанковић.

Охрабрује пример председника општине Кањижа Михаља Бимба, који се након препоруке поверенице јавно извинио због изјаве којом је дискриминисао тражиоце азила.

Приликом посете граничном прелазу између Македоније и Србије апеловали смо на све надлежне институције, укључујући и међународне, да помогну у спречавању хуманитарне катастрофе.

Повереница Јанковић још једном подсећа да смо као држава и друштво дужни да се боримо против сваког вида дискриминације, а ксенофобија и нетрпељивост морају имати широку осуду у сваком демократском друштву.

Фото: Медиа центар Београд

Print Friendly, PDF & Email
back to top