Proglašeni pobednici takmičenja u simulaciji suđenja u oblasti zaštite od diskriminacije

III Nacionalno takmičenje u simulaciji suđenja u oblasti zaštite od diskriminacije (Moot Court) završeno je juče u Beogradu proglašenjem pobednika i dodelom nagrada najboljim timovima, kao i najboljoj govornici.

Studenti sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu pobedili su na ovogodišnjem takmičenju. Tim pod nazivom „Srtibori” činili su Milijana Tomić, Milica Stanković i Ivan Popovića. Tim „Breze” koji su činile Sonja Stanković i Jovana Momčilović sa Univerziteta „Lazar Vrkatić” iz Novog Sada (odeljenje u Nišu) odneo je pobedu u kategoriji najbolji pisani podnesak. Milica Škaro i Stefan Raičević sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji su činili tim „Bagremovi”, osvojili su drugo mesto u usmenom delu takmičenja.

I ove godine izabrana je i najbolja govornica takmičenja – Milijana Tomić, studentkinja Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković čestitala je pobednicima i poručila da je ovim takmičenjem napravljen iskorak u izgradnji tolerantnijeg i otvorenijeg društva.

Nadam se da ćete biti spremniji da se uhvatite u koštac sa diskriminacijom, kazala je poverenica Janković i istakla da je neophodno pomoći građanima da prepoznaju diskriminaciju i da je što više prijavljuju.

Takmičenje „Moot Court” organizovao je Poverenik za zaštitu ravnopravnosti u saradnji sa Pravosudnom akademijom i Fondacijom za otvoreno društvo. Simulacije suđenja održane su u zgradi Upravnog suda u Beogradu, gde je svoje umeće i znanje odmerilo osam najboljih timova.

Tema ovogodišnjeg takmičenja bila je diskriminacija nacionalnih manjina, preciznije rumunske nacionalne manjine, te je dodeli nagrada prisustvovala i Luminica Balan, zamenica šefa Misije iz rumunske ambasade.

Sudije na simulacijama suđenja bili su relevantni advokati, sudije i pravni stručnjaci, među kojima su: Vida Petrović Škero, Nenad Vujić, Bosa Nenadić, Milan Antonijević, Vesna Petrović i drugi.

Na ovogodišnje takmičenje prijavilo se ukupno 27 timova studentkinja i studenata na osnovnim i master studijama sa svih akreditovanih pravnih fakulteta u Republici Srbiji.

Print Friendly, PDF & Email
back to top