Poverenica u radnoj poseti Holandiji

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković boravila je u radnoj poseti Holandiji gde je posetila više institucija i organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava, ravnopravnosti i borbom protiv diskriminacije. Na sastancima sa sa potpredsednikom Holandskog tela za ljudska prava Jan Peter Lofom i  ambasadorkom za ljudska prava Mariet Šurman bilo je reči o stanju ljudskih prava u Holandiji i Srbiji i mehanizmima za njihovu zaštitu, izazovima sa kojima se ove institucije susreću u svom radu kao i mogućnostima za buduću saradnju u ovoj oblasti. Jedan od dobrih modela koje smo imali priliku da upoznamo jesu posebni izveštaji koji se podnose odborima parlamenta, čime se postiže da svi budu zainteresovani za teme iz oblasti zaštite ravnopravnosti, navodi Janković.

Poverenica je posetila i Kuću Ane Frank, svojevrstan muzej gde se posetioci mogu upoznati sa istorijskim činjenicama kroz edukativne sadržaje namenjene različitim generacijama. U razgovoru sa šefom sektora za obrazovne projekte Janom Erikom Dubelmanom, konstatovano je da su izazovi sa kojima se suočavaju gotovo isti kao i u Srbiji i pored toga što u Holandiji postoji znatno više mogućnosti i bolji uslovi za rad.

Zajedno sa poverenicom Janković, u poseti su bile i novinarke koje su osvojile prvo mesto na konkursu za Godišnju medijsku nagradu Poverenika za zaštitu ravnopravnosti koja se dodeljuje za najbolje medijske tekstove i priloge na temu borbe protiv diskriminacije i promovisanja ravnopravnosti i tolerancije, kao i predstavnice Misije OEBS u Srbiji i Holandske ambasade.

Print Friendly, PDF & Email
back to top