Saopštenje povodom Svetskog dana osoba sa autizmom

Povodom obeležavanja Svetskog dana osoba sa autizmom, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ističe da su osobe sa autizmom često izložene diskriminaciji i onemogućene da ostvare osnovna lјudska prava, što ih vodi ka socijalnom isklјučivanju. Ona naglašava da je naročito težak položaj dece sa autizmom i njihovih roditelјa zbog neadekvatne podrške i nepotpune primene propisa o inkluziji u obrazovanju.

Poverenica podseća da prema zakonima Republike Srbije i Konvenciji Ujedinjenih Nacija o pravima osoba sa invaliditetom, osobe sa autizmom imaju pravo na zaštitu od diskriminacije i da budu uklјučeni u život zajednice, što između ostalog podrazumeva pravo na adekvatnu zdravstvenu zaštitu,  asistenciju prilikom obrazovanja, zapošlјavanja, stanovanja, kao i druge vidove podrške.

Neophodno je sistemski pristupiti rešavanju problema osoba sa autizmom, kako bi se ostvarili značajniji efekti zakonom predviđenih mera, što pre svega podrazumeva povećanu koordinaciju i odgovornost svih nadležnih organa, ali i izmenu pojedinih odredaba Zakona o socijalnoj zaštiti i Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, ističe Janković.

Print Friendly, PDF & Email
back to top