Повереница у радној посети Холандији

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић боравила је у радној посети Холандији где је посетила више институција и организација које се баве заштитом људских права, равноправности и борбом против дискриминације. На састанцима са са потпредседником Холандског тела за људска права Јан Петер Лофом и  амбасадорком за људска права Мариет Шурман било је речи о стању људских права у Холандији и Србији и механизмима за њихову заштиту, изазовима са којима се ове институције сусрећу у свом раду као и могућностима за будућу сарадњу у овој области. Један од добрих модела које смо имали прилику да упознамо јесу посебни извештаји који се подносе одборима парламента, чиме се постиже да сви буду заинтересовани за теме из области заштите равноправности, наводи Јанковић.

Повереница је посетила и Кућу Ане Франк, својеврстан музеј где се посетиоци могу упознати са историјским чињеницама кроз едукативне садржаје намењене различитим генерацијама. У разговору са шефом сектора за образовне пројекте Јаном Ериком Дубелманом, констатовано је да су изазови са којима се суочавају готово исти као и у Србији и поред тога што у Холандији постоји знатно више могућности и бољи услови за рад.

Заједно са повереницом Јанковић, у посети су биле и новинарке које су освојиле прво место на конкурсу за Годишњу медијску награду Повереника за заштиту равноправности која се додељује за најбоље медијске текстове и прилоге на тему борбе против дискриминације и промовисања равноправности и толеранције, као и представнице Мисије ОЕБС у Србији и Холандске амбасаде.

Print Friendly, PDF & Email
back to top