POVERENICA NA SASTANKU SA PREDSTAVNICIMA SAVEZA GLUVIH I NAGLUVIH SRBIJE

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković sastala se sa predstavnicima Saveza gluvih i nagluvih Srbije sa kojima je razgovarala o njihovom položaju i mogućnostima da on bude unapređen.

Radno-pravni status sudskih tumača za znakovni jezik, položaj gluvih sportista koji nisu uklјučeni u Paraolimpijski Komitet Srbije, način plaćanja taksi kod notara za overu dokumenata, lista medicinskih pomagala,  kao i pristupačnost SOS linijama poput policije, hitne pomoći i vatrogasnih službi, najurgentniji su problemi sa kojima se sreću gluve i nagluve osobe i koje su predstavnici njihovog nacionalnog saveza izneli u razgovoru sa poverenicom. Oni su istakli i da se sa najvećim problemima sreću osobe koje su istovremeno i gluve i slepe.

Poverenica je naglasila da je veoma važno da ovi naši građani i građanke budu intenzivnije uklјučeni u sve oblasti života, za šta je neophodno razviti dodatne socijalne usluge i posebno unaprediti uslugu tumača znakovnog jezika kako bi im prevođenje bilo obezbeđeno u svim potrebnim situacijama.

Ona je navela da će kao i do sada, institucija Poverenika i ubuduće nastojati da na svaki način sagleda njihove probleme i u okviru svojih nadležnosti pomagati u njihovnom rešavanju i unapređenju položaja gluvih i nagluvih osoba.

Print Friendly, PDF & Email
back to top