Preporuke za borbu protiv diskriminacije i govora mržnje

Evropska mreža tela za ravnopravnost EKVINET, čiji je Poverenik za zaštitu ravnopravnosti punopravni član, predstavlјa danas preporuke za borbu protiv diskriminacije i govora mržnje koje se odnose na ponašanje političara i medija, kako u izbornim kampanjama, tako i javnom životu. Preporuke se predstavalјaju na događaju „Borba protiv rasizma i diskriminacije“ u Evropskom Parlamentu, u okviru Nedelјe solidarnosti naroda i borbe protiv rasizma i rasne diskriminacije.

 

U preporukama se pored ostalog navodi da ravnopravan tretman i nediskriminacija predstavlјaju minimum opštih standarda ponašanja i da je obaveza svih da ih u svakoj prilici poštuju. Stranke, političari i lјudi koji ih podržavaju, moraju se u iznošenju svojih stavova uzdržavati od upotrebe diskriminatornog jezika i govora mržnje. Istu obavezu imaju i mediji koji u svom izveštavanju moraju da vode računa o prenošenju stavova koji u sebi sadrže govor mržnje uz kritičko promišlјanje konteksta.

 

Poverenica ukazuje da su na javnoj i političkoj sceni Srbije već duže vreme sve intezivniji međusobne uvrede,  govor mržnje, ponižavajući i uvredlјivi stavovi. Poslednji u nizu su vređanja premijerke ali i drugih žena, građana iz unutrašnjosti, novinara, političara sa lokala ali i vulgarnih verbalnih ispada javnih ličnosti.

 

Poverenica još jednom poziva sve aktere u javnom prostoru na odgovornost i naglašava da veliku ulogu u širenju mržnje, netrpelјivosti i uvredlјivih stavova imaju mediji i društvene mreže. Poverenica zato podseća  na preporuku internet portalima  koji su dužni da preduzmu sve potrebne mere u cilјu sprečavanja objavlјivanja sadržaja i komentara  kojima se ovakvi stavovi šire i podstiču.

Print Friendly, PDF & Email
back to top