ПОВЕРЕНИЦА НА САСТАНКУ СА ПРЕДСТАВНИЦИМА САВЕЗА ГЛУВИХ И НАГЛУВИХ СРБИЈЕ

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић састала се са представницима Савеза глувих и наглувих Србије са којима је разговарала о њиховом положају и могућностима да он буде унапређен.

Радно-правни статус судских тумача за знаковни језик, положај глувих спортиста који нису укључени у Параолимпијски Комитет Србије, начин плаћања такси код нотара за оверу докумената, листа медицинских помагала,  као и приступачност СОС линијама попут полиције, хитне помоћи и ватрогасних служби, најургентнији су проблеми са којима се срећу глуве и наглуве особе и које су представници њиховог националног савеза изнели у разговору са повереницом. Они су истакли и да се са највећим проблемима срећу особе које су истовремено и глуве и слепе.

Повереница је нагласила да је веома важно да ови наши грађани и грађанке буду интензивније укључени у све области живота, за шта је неопходно развити додатне социјалне услуге и посебно унапредити услугу тумача знаковног језика како би им превођење било обезбеђено у свим потребним ситуацијама.

Она је навела да ће као и до сада, институција Повереника и убудуће настојати да на сваки начин сагледа њихове проблеме и у оквиру својих надлежности помагати у њиховном решавању и унапређењу положаја глувих и наглувих особа.

Print Friendly, PDF & Email
back to top