Počela serija seminara za policijske službenike i službenice

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti i Ministarstvo unutrašnjih poslova započeli su seriju seminara za policijske službenike i službenice na temu prepoznavanja i reagovanja na diskriminaciju.

U Nastavnom centru MUP-a „Avala” učesnicima su se obratili poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih Milisav Miličković i zamenik šefa Misije OEBS-a u Srbiji Majkl Ujehara.

Poverenica Janković istakla je važnost edukativnog programa koji će se odvijati u sedam gradova Srbije i naglasila da je zabrana diskriminacije izuzetno bitna za sve državne organe, a pogotovo za službenike i službenice MUP-a.

Državni sekretar Milisav Miličković rekao je da je Ministarstvo u potpunosti posvećeno poštovanju prava marginalizovanih, manjinskih i socijalno ranjivijih grupa i da policija godinama unazad ulaže velike napore u suzbijanju svih oblika diskriminacije, ne samo kroz preventivne mere, već i kroz raznovrsne obuke.

Zamenik šefa Misije OEBS-a u Srbiji Majkl Ujehara naglasio je da policija ima jednu od najvažnijih uloga u borbi protiv diskriminacije i da zato svi treba da poznaju principe ljudskih prava i ravnopravnosti.

Poverenica Janković održala je predavanje o ulozi i nadležnostima Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i predstavila rezultate istraživanja o odnosu policije prema diskriminaciji. O međunarodnim standardima u oblasti zaštite od diskriminacije i o mehanizmima zaštite i o praksi Evropskog suda za ljudska prava govorila je prof. dr Ivana Krstić sa Pravnog fakulteta u Beogradu. Radionicu o pojmu i oblicima diskriminacije i o praksi Poverenika održala Kosana Beker, pomoćnica poverenice, dok je Martin Matijašević sa Fakulteta bezbednosti Univerziteta u Beogradu govorio o komunikacijskim aspektima u primeni policijskih ovlašćenja. Modul o rodnoj ravnopravnosti u sektoru bezbednosti održala je Maja Bjeloš iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Projekat je podržalo Odeljenje za reformu policije Misije OEBS-a u Srbiji.

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top