Почела серија семинара за полицијске службенике и службенице

 

Повереник за заштиту равноправности и Министарство унутрашњих послова започели су серију семинара за полицијске службенике и службенице на тему препознавања и реаговања на дискриминацију.

У Наставном центру МУП-а „Авала“ учесницима су се обратили повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић, државни секретар у Министарству унутрашњих Милисав Миличковић и заменик шефа Мисије ОЕБС-а у Србији Мајкл Ујехара.

Повереница Јанковић истакла је важност едукативног програма који ће се одвијати у седам градова Србије и нагласила да је забрана дискриминације изузетно битна за све државне органе, а поготово за службенике и службенице МУП-а.

Државни секретар Милисав Миличковић рекао је да је Министарство у потпуности посвећено поштовању права маргинализованих, мањинских и социјално рањивијих група и да полиција годинама уназад улаже велике напоре у сузбијању свих облика дискриминације, не само кроз превентивне мере, већ и кроз разноврсне обуке.

Заменик шефа Мисије ОЕБС-а у Србији Мајкл Ујехара нагласио је да полиција има једну од најважнијих улога у борби против дискриминације и да зато сви треба да познају принципе људских права и равноправности.

Повереница Јанковић одржала је предавање о улози и надлежностима Повереника за заштиту равноправности и представила резултате истраживања о односу полиције према дискриминацији. О међународним стандардима у области заштите од дискриминације и о механизмима заштите и о пракси Европског суда за људска права говорила је проф. др Ивана Крстић са Правног факултета у Београду. Радионицу о појму и облицима дискриминације и о пракси Повереника одржала Косана Бекер, помоћница поверенице, док је Мартин Матијашевић са Факултета безбедности Универзитета у Београду говорио о комуникацијским аспектима у примени полицијских овлашћења. Модул о родној равноправности у сектору безбедности одржала је Маја Бјелош из Београдског центра за безбедносну политику.

Пројекат је подржало Одељење за реформу полиције Мисије ОЕБС-а у Србији.

Print Friendly, PDF & Email
back to top