Sastanak poverenice sa regionalnim direktorom GIZ-a

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković sastala se u sredu sa regionalnim direktorom GIZ-a Sigmundom Milerom.

Poverenica Janković i Miler izrazili su zadovoljstvo prvim rezultatima nedavno uspostavljene saradnje i izrazili želju da se zajednički projekti nastave i na regionalnom nivou.

Poverenica je regionalnog direktora GIZ-a upoznala o stanju iz oblasti zaštite ljudskih prava u Srbiji, a on se posebno interesovao za kategorije koje su najviše diskriminisane, često i višestruko: osobe romske nacionalnosti, pripadnike LGBT zajednice, osobe koje žive sa HIV-om…

Na sastanku je zaključeno da problemi diskriminacije i neravnopravnosti postoje i u drugim zemljama, što su potvrdili i brojni primeri nekorektnih odnosa prema migrantima. Poverenica i regionalni direktor GIZ-a složili su se da ovaj problem nije pitanje Srbije ili Nemačke, nego gorući problem na globalnom nivou, te je neophodno zajednički iznaći mehanizame za rešenje ove situacije.

U razgovoru su razmatrane i mogućnosti dalje saradnje Poverenika sa GIZ-om u okviru projekata koji se odnose na reforme zakonodavstva i obrazovanja, kao i socijalnih prava osetljivih grupa.

Sastanku su, u prostorijama Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, prisustvovale i viša projektna menadžerka i nacionalna koordinatorka za Srbiju Stanislava Vidović, viša projektna menadžerka GIZ-a Olivera Pantović, savetnica En-Ketrin Hoitšel i Ljiljana Lončar, pomoćnica poverenice za zaštitu diskriminacije.

Print Friendly, PDF & Email
back to top