Saopštenje povodom Međunarodnog dana ljudskih prava

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković čestita svim građanima i građankama Srbije 10. decembar, Međunarodni dan ljudskih prava i podseća da su u Srbiji poslednjih godina učinjeni pomaci u ovoj oblasti, ali da je ispred nas još puno izazova.

Jedan od primera dobre prakse u prethodnom periodu je odnos prema migrantima koji pokazuje da poštujemo međunarodne zakone i negujemo vrednosti humanog i tolerantnog društva. Unapređenju poštovanja prava LGBT i transrodnih osoba doprinelo je i održavanje Parade ponosa i Trans Prajda bez incidenata. Na inicijativu Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i Zaštitnika građana, Ustavni sud privremeno je zaustavio zakon kojim bi se žene zaposlene u državnoj upravi prevremeno penzionisale. Utvrđene su izmene Predloga Zakona o dopunama Zakona o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom, kojim se uvodi upotreba pečata i time im se olakšava svojeručno potpisivanje prilikom ostvarivanja prava ili usluga, navodi poverenica.

Uprkos tome što smo pokazali da smo zrelije društvo, neophodno je još mnogo raditi na planu zaštite i unapređenja ljudskih prava, tvrdi poverenica Janković i podseća na poražavajuću statistiku da su samo ove godine 34 žene bile žrtve porodičnog nasilja sa smrtnim ishodom. U tom smislu su neophodne hitne zakonske izmene i njihova puna primena, ističe poverenica i dodaje da ne postoji nikakvo opravdanje što su u pojedinim situacijama zakazale sve institucije sistema.

Neophodno je raditi na zaokruživanju pravnog okvira koji omogućava puno poštovanje ljudskih prava svih građana i građanki Srbije, i pre svega potpunu i doslednu primenu svih propisa, zaključuje poverenica.

Print Friendly, PDF & Email
back to top