Lični stav poverenice povodom Međunarodnog dana ljudskih prava

Ljudska prava žive se svih 365 dana u godini, ali je 10. decembar obično onaj datum kada sumiramo i analiziramo. U najkraćem, uradilo se dosta, a treba još mnogo više: na izgradnji društva sa ljudskim likom, u kome svako živi dostojanstveno, u kome svako od nas poštuje i svoja i tuđa ljudska prava.

Ovo je, dakle, dan prava svakog od nas – prilika da se zapitamo dokle smo stigli sa pravima žena. Pravo nad pravima za 34 naše građanke je zakazalo: one nisu doživele da kažu kako je nasilje u porodici zabranjeno i kažnjivo. Ne postoji nikakvo opravdanje što su zakazale sve institucije sistema. Potrebne su hitne zakonske izmene i njihova puna primena, kako se više ne bismo zgražavali nad zastrašujućom statistikom – svakih 10 dana ubijena je jedna od nas.

Smena ministra zbog uvrede, pokazala je spremnost države da se bori protiv rodnih stereotipa. Rodna ravnopravnost u Srbiji tako je na delu dobila jednu, ali važnu bitku. Važna je bila i bitka za hiljade lekarki, nastavnica i svih drugih žena koje je čekao iznenadni odlazak u penziju sa 60,5 godina, što je na inicijativu Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i Zaštitnika građana privremeno zaustavio Ustavni sud.

Besplatna pravna pomoć se godinama najavljuje, jer jednaka pravna zaštita mora da bude omogućena svima, ali zakona nema ni u najavi. Ništa ni od reforme propisa o lišavanju poslovne sposobnosti, kako bi se obezbedilo da osobe sa invaliditetom na ravnopravnoj osnovi uživaju sva garantovana prava, uključujući i pravo na poslovnu sposobnost.

Sposobnost, doduše druge vrste, mnogo bogatije zemlje od Srbije nisu umele da pokažu: morski talasi koji su donosili stotine čamaca krcatih izbeglicama, potapali su humanost u nekim evropskim državama, a njihova zatečenost povremeno je na površinu izbacivala otvorenu ksenofobiju. Iako i sama zapljusnuta morem ljudi, Srbija je, međutim, pokazala ljudsko lice i dobru organizaciju. Čak ni retki diskriminatorni stavovi, na tom licu nisu ukaljali obraz. Nadam se da će tako i ostati. Predsednik opštine Kanjiža postupio je po preporuci Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i javno se izvinio zbog svojih ponižavajućih i uznemirujućih izjava koje su vređale dostojanstvo izbeglica. Uz ovaj, ohrabruje i podatak da je postupanje po našim preporukama višestruko uvećano: toleranciji, ravnopravnosti i nediskriminaciji učimo se sve više.

U prilog tome govore Parada ponosa i Trans prajd. Pokazali smo da postajemo zrelije društvo koje makar javno, više ne pominje četiri zida. Te zidove ove godine srušila je jedna mala, godinama nevidljiva i ugrožena zajednica u okviru LGBTQAI populacije. Iako predstoji rešavanje brojnih problema, od fizičke bezbednosti do izmene zakonskih propisa, transrodne osobe više nisu tabu tema.

Uz iskrenu želju da sledećeg 10. decembra bude mnogo duža lista uspeha u unapređenju, poštovanju i promovisanju ljudskih prava, svim građanima i građankama čestitam Dan ljudskih prava!

Lični stav poverenice Brankice Janković objavljen je u dnevnom listu Danas, 10. decembra 2015.

Print Friendly, PDF & Email
back to top