Sastanak poverenice sa ambasadorom SAD

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković sastala se sa ambasadorom SAD u Beogradu  Kristoferom Hilom. Poverenica Janković je ambasadora upoznala sa najvažnijim aktivnostima Poverenika za zaštitu ravnopravnosti. Razgovarali su o stanju u oblasti ljudskih prava u Srbiji, posebno o zaštiti od diskriminacije i unapređenju ravnopravnosti, kao vrednostima koje dele naša  društva.

Ambasador Hil je istakao da je Srbija napravila veliki napredak na mnogim poljima, uključujući i zaštitu ljudskih prava  gde su neke oblasti  regulisane u skladu sa najvišim demokratskim standardima, posebno kada govorimo o ravnopravnosti polova.

Poverenica je ukazala da u vremenu velikih izazova, jačanja ekstremizam na svim stranama, pitanje zaštite ravnopravnosti svih građana i građanki postaje još značajnije, i da  je jasnije nego ikada da ne postoje jednom zauvek osvojene slobode i prava. One se moraju svakodnevno braniti, jer uvek i svuda  postoje oni koji su spremni da ih krše. Janković je istakla da je „savremeno digitalno doba  sa novim načinima kršenja ljudskih prava stavilo  institucije pred brojne izazove, na koje smo spremni, ali nam je u pružanju odgovora na njih veoma važna  međunarodna saradnja i podrška“.

Ambasador i poverenica  su se složili da je čuvanje i stalno unapređivanje ljudskih prava i  sloboda od suštinske je važnosti za razvoj svakog demokratskog društva i da zajedno imamo još mnogo toga da uradimo. Ambasador Hil pružio je podršku daljem radu poverenice i istakao ključni doprinos i ulogu nezavisnih institucija u zaštiti i razumevanju ljudskih prava.

Print Friendly, PDF & Email
back to top