Састанак поверенице са амбасадором САД

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић састала се са амбасадором САД у Београду  Kристофером Хилом. Повереница Јанковић је амбасадора упознала са најважнијим активностима Повереника за заштиту равноправности. Разговарали су о стању у области људских права у Србији, посебно о заштити од дискриминације и унапређењу равноправности, као вредностима које деле наша  друштва.

Амбасадор Хил је истакао да је Србија направила велики напредак на многим пољима, укључујући и заштиту људских права  где су неке области  регулисане у складу са највишим демократским стандардима, посебно када говоримо о равноправности полова.

Повереница је указала да у времену великих изазова, јачања екстремизам на свим странама, питање заштите равноправности свих грађана и грађанки постаје још значајније, и да  је јасније него икада да не постоје једном заувек освојене слободе и права. Оне се морају свакодневно бранити, јер увек и свуда  постоје они који су спремни да их крше. Јанковић је истакла да је „савремено дигитално доба  са новим начинима кршења људских права ставило  институције пред бројне изазове, на које смо спремни, али нам је у пружању одговора на њих веома важна  међународна сарадња и подршка“.

Амбасадор и повереница  су се сложили да је чување и стално унапређивање људских права и  слобода од суштинске је важности за развој сваког демократског друштва и да заједно имамо још много тога да урадимо. Амбасадор Хил пружио је подршку даљем раду поверенице и истакао кључни допринос и улогу независних институција у заштити и разумевању људских права.

Print Friendly, PDF & Email
back to top