Sastanak poverenice Janković i ministarke Miščević

Poverenica za zaštitu  ravnopravnosti Brankica Janković i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević razgovarale su  stanju ljudskih prava u ovoj oblasti, o aktivnostima  Poverenika  i o unapređenju ravnopravnosti u našem društvu.

Posebno je bilo reči o potrebi da se pažljivo sagledavaju sve preporuke Poverenika za  zaštitu ravnopravnosti u izradi pravnih propisa, kao i o dostizanju prelaznih merila iz te oblasti u poglavlju 23, koje se odnosi na pravosuđe i osnovna prava.  Janković i Miščević su istakle da je  ovo pitanje posebno je važno imajući u vidu da je ostvarivanje tih prelaznih merila uslov za otvaranje drugih poglavlja, odnosno klastera u pregovaračkom procesu.

Tokom razgovora bilo je reči  i o mogućnostima da se u planiranje i programiranje razvojne pomoći Evropske unije Srbiji uzmu u obzir i potrebe Poverenika, kako bi se dalje jačali stručni i tehnički kapaciteti  institucije, važne za sve građane i građanke  Republike Srbije.

Ministarka i poverenica saglasile su se da je potrebno i da zajednički rade na promociji vrednosti  ravnopravnosti i nediskriminacije, kao nekih od krovih vrednosti i same EU. Naglašen je i značaj punopravnog učešća Poverenika za ravnopravnost Republike Srbije u radu Mreže evropskih institucija za ravnopravnost, jer je to jedinstvena evropska platforma za saradnju u ovoj oblasti. Takođe, postignuta je saglasnost i oko dodatnog unapređenja regionalne saradnje na razumevanju ljudskih prava i njihove važnosti za dalji evropski put država koje su na putu pristupanja Uniji.

Print Friendly, PDF & Email
back to top