Састанак поверенице Јанковић и министарке Мишчевић

Повереница за заштиту  равноправности Бранкица Јанковић и министарка за европске интеграције Тања Мишчевић разговарале су  стању људских права у овој области, о активностима Повереника  и о унапређењу равноправности у нашем друштву.

Посебно је било речи о потреби да се пажљиво сагледавају све препоруке Повереника за  заштиту равноправности у изради правних прописа, као и о достизању прелазних мерила из те области у поглављу 23, које се односи на правосуђе и основна права.  Јанковић и Мишчевић су истакле да је  ово питање посебно је важно имајући у виду да је остваривање тих прелазних мерила услов за отварање других поглавља, односно кластера у преговарачком процесу.

Током разговора било је речи  и о могућностима да се у планирање и програмирање развојне помоћи Европске уније Србији узму у обзир и потребе Повереника, како би се даље јачали стручни и технички капацитети  институције, важне за све грађане и грађанке  Републике Србије.

Министарка и повереница сагласиле су се да је потребно и да заједнички раде на промоцији вредности  равноправности и недискриминације, као неких од крових вредности и саме ЕУ. Наглашен је и значај пуноправног учешћа Повереника за равноправност Републике Србије у раду Мреже европских институција за равноправност, јер је то јединствена европска платформа за сарадњу у овој области. Такође, постигнута је сагласност и око додатног унапређења регионалне сарадње на разумевању људских права и њихове важности за даљи европски пут држава које су на путу приступања Унији.

Print Friendly, PDF & Email
back to top