Sastanak poverenice i ambasadora Holandije

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić razgovarala je sa ambasadorom Kraljevine Holandije Nj.E. Loranom Stokvisom o stanju u oblasti ostvarivanja ravnopravnosti u Srbiji. Ambasador Stokvis je pohvalio rezultate rada Poverenika u borbi protiv diskriminacije i unapređenju položaja marginalizovanih grupa, i naročito istakao značaj osnaživanja položaja LGBT osoba i žena u srpskom društvu kao i napredak u ostvarivanju garantovanih prava.

Poverenica Nevena Petrušić zahvalila se na podršci koju je u dosadašnjem radu Poverenika pružila Ambasada Kraljevine Holandije i posebno istakla saradnju na projektu koji je usmeren na unapređenje položaja romske zajednice u Srbiji, a koji je holandska ambasada direktno podržala. Ona je navela da je za pet godina postojanja institucije Poverenika urađeno mnogo toga u zaštiti ravnopravnosti, naročito u oblasti antidiskriminacionog zakonodavstva, podsetila da je na predlog Poverenika usvojena Strategija prevencije i zaštite od diskriminacije i prateći Akcioni plan, kao i da se sada više i otvorenije u javnosti i medijima govori o pravima ugroženih manjinskih grupa. Ipak, još mnogo posla predstoji i neophodno je da se uradi kako bi svi osetili pomake u unapređenju i zaštiti ravnopravnosti. Odgovornost u tom poslu moraju da preuzmu svi u svom delokrugu rada, istakla je poverenica.

Svi učesnici u razgovoru su se saglasili da će se i ubuduće nastaviti dobra saradnja Poverenika i Kraljevine Holandije, a ambasador Stokvis je posebno istakao značaj postojanja Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i važnosti da se održi i osigura kontinuitet u radu institucije.

Sastanku u prostorijama Poverenika za zaštitu ravnopravnosti prisustvovali su i politički sekretar ambasade Holandije u Srbiji Ivar Širs i rukovoditeljka jedinice za vladavinu prava u ambasadi Holandije Oni Jalink, kao i pomoćnica poverenice za zaštitu ravnopravnosti Ljiljana Lončar i savetnica u stručnoj službi Poverenika Danijela Ristovski.

Print Friendly, PDF & Email
back to top