Treća radionica o borbi protiv diskriminacije Roma održana u Kragujevcu

U Kragujevcu je održana treća obuka u okviru projekta “Prevazilaženje nejednakosti: borba protiv diskriminacije i zločina iz mržnje nad Romima i Romkinjama u Srbiji”. Projekat sprovode Poverenik za zaštitu ravnopravnosti i Regionalni centar za manjine, uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije.

Na treningu su učestvovali predstavnici organizacija civilnog društva, novinari, aktivisti za zaštitu ljudskih prava iz Kragujevca, Kruševca i Paraćina, kao i zdravstvena medijatorka, koordinator za romska pitanja i predstavnice Centra za socijalni rad u Kragujevacu. Radne sesije o diskriminaciji, mehanizmima zaštite od diskriminacije i nadležnostima Poverenika za zaštitu ravnopravnosti vodili su Marko Vasiljević, programski saradnik u Regionalnom centru za manjine i Nikola Grujić, savetnik u Stručnoj službi Poverenika. Kroz brojne praktične primere, predstavljen je način postupanja po pritužbama i kako građani mogu da se obrate Povereniku i da potraže zaštitu od diskriminacije.

U interaktivnoj radnoj atmosferi, učesnici i učesnice izneli su niz primera iz ličnih iskustava koji predstavljaju potencijalnu diskriminaciju. Kao rezultat radionice najavljeno je nekoliko pritužbi, koje očekujemo u narednom periodu.

Print Friendly, PDF & Email
back to top