Састанак поверенице и амбасадора Холандије

Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић разговарала је са амбасадором Краљевине Холандије Њ.Е. Лораном Стоквисом о стању у области остваривања равноправности у Србији. Амбасадор Стоквис је похвалио резултате рада Повереника у борби против дискриминације и унапређењу положаја маргинализованих група, и нарочито истакао значај оснаживања положаја ЛГБТ особа и жена у српском друштву као и напредак у остваривању гарантованих права.

Повереница Невена Петрушић захвалила се на подршци коју је у досадашњем раду Повереника пружила Амбасада Краљевине Холандије и посебно истакла сарадњу на пројекту који је усмерен на унапређење положаја ромске заједнице у Србији, а који је холандска амбасада директно подржала. Она је навела да је за пет година постојања институције Повереника урађено много тога у заштити равноправности, нарочито у области антидискриминационог законодавства, подсетила да је на предлог Повереника усвојена Стратегија превенције и заштите од дискриминације и пратећи Акциони план, као и да се сада више и отвореније у јавности и медијима говори о правима угрожених мањинских група. Ипак, још много посла предстоји и неопходно је да се уради како би сви осетили помаке у унапређењу и заштити равноправности. Одговорност у том послу морају да преузму сви у свом делокругу рада, истакла је повереница.

Сви учесници у разговору су се сагласили да ће се и убудуће наставити добра сарадња Повереника и Краљевине Холандије, а амбасадор Стоквис је посебно истакао значај постојања Повереника за заштиту равноправности и важности да се одржи и осигура континуитет у раду институције.

Састанку у просторијама Повереника за заштиту равноправности присуствовали су и политички секретар амбасаде Холандије у Србији Ивар Ширс и руководитељка јединице за владавину права у амбасади Холандије Они Јалинк, као и помоћница поверенице за заштиту равноправности Љиљана Лончар и саветница у стручној служби Повереника Данијела Ристовски.

Print Friendly, PDF & Email
back to top