Panel mladih izabrao najbolje radove likovnog konkursa “Svi smo jednaki i možemo zajedno”

Peti seminar Panela mladih Poverenika za zaštitu ravnopravnosti održan je od 19. do 21. februara 2015. godine u Končarevu, kod Jagodine. Seminar je održan uz podršku UNICEF-a i Inicijative za prava osoba sa mentalnim invaliditetom (MDRI-S).

Panelisti i panelistkinje su jedan dan seminara posvetili istraživačkom radu na analizi sadržaja udžbenika za srednje škole i zajedno sa dr Jelenom Vranješević, profesorkom razvojne (dečje) psihologije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, došli do smernica koje će koristiti za finaliziranje svojih analiza.

Pored toga, članovi i članice panela čine žiri koji je izabrao pobedničke radove pristigle na konkurs „Svi smo jednaki i možemo zajedno”, i to pobedničke likovne radove u kategoriji od 1. do 4. razreda i od 5. do 8. razreda. Autori i autorke nagrađenih radova su obavešteni o rezultatima konkursa, dok će javnosti i ostalim učesnicima nagrađeni radovi biti predstavljeni na izložbi 16. marta u Dečjem kulturnom centru u Beogradu.

Među malobrojnim fotografijama koje su pristigle na konkurs, nije bilo fotografija koje ispunjavaju minimalne tehničke zahteve i odgovaraju temi konkursa, zbog čega je žiri odlučio da ne nagradi ni jednu od prispelih fotografija.

U drugom delu seminara panelistima i panelistkinjama su se obratili Marijana Kraker iz Grupe „Hajde da…” i gosti iz Inicijative za inkluziju VelikiMali i Inicijative za prava osoba sa mentalnim invaliditetom. Kroz interaktivne i kreativne radionice mladi su se upoznali sa položajem dece i mladih sa smetnjama u razvoju u ustanovama socijalne zaštite.

Seminaru je prisustvovalo 13 članova i članica panela mladih „Isterivači/ce diskriminacije”, uzrasta od 13 do 18 godina iz cele Srbije. Panel je osnovan sa ciljem da sarađuje sa institucijom Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i savetuje Poverenicu o pitanjima koja se odnose na suzbijanje i zaštitu od diskriminacije dece i mladih.

Print Friendly, PDF & Email
back to top