SAOPŠTENjE POVODOM MEĐUNARODNOG DANA OSOBA SA INVALIDITETOM

Građani i građanke sa invaliditetom su jedna od najosetljivijih društvenih grupa koja se svakodnevno suočava sa brojnim i raznovrsnim problemima, od arhitektonske i informacione pristupačnosti što je i dalje najveća prepreka, do povećanog rizika od siromaštva, otežane zdravstvene i socijalne zaštite, školovanja, zapošljavanja, itd,  saopštava poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

Tako, primera radi, nedostatak ličnih pratilaca i prevoza za decu sa invaliditetom, još uvek nije rešen u brojnim opštinama u Srbiji, iako je Poverenik za zaštitu ravnopravnosti uputio preporuku svim lokalnim samoupravama da obezbede ovu uslugu. Janković podseća da  prema Konvenciji o pravima deteta, pored ostalog, dete sa invaliditetom treba da uživa pun i dostojan život u uslovima kojima se olakšava njegovo aktivno učešće u zajednici. Upravo načinima za prevazilaženje različitih teškoća sa kojima se deca suočavaju, posvećen je Poseban izveštaj o diskriminaciji dece koji će Poverenik predstaviti u Narodnoj skupštini Republike Srbije, 9. decembra u susret Međunarodnom danu ljudskih prava.

Poverenica još jednom ističe potrebu povećanja obuhvata i raznovrsnosti usluga u skladu sa potrebama svih građana i građanki sa invaliditetom uključujući i decu, kao i važnost dodatnog angažovanja svih nadležnih na rešavanju ovih problema.

Print Friendly, PDF & Email
back to top