САОПШТЕЊЕ ПОВОДОМ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

Грађани и грађанке са инвалидитетом су једна од најосетљивијих друштвених група која се свакодневно суочава са бројним и разноврсним проблемима, од архитектонске и информационе приступачности што је и даље највећа препрека, до повећаног ризика од сиромаштва, отежане здравствене и социјалне заштите, школовања, запошљавања, итд,  саопштава повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић поводом Међународног дана особа са инвалидитетом.

Тако, примера ради, недостатак личних пратилаца и превоза за децу са инвалидитетом, још увек није решен у бројним општинама у Србији, иако је Повереник за заштиту равноправности упутио препоруку свим локалним самоуправама да обезбеде ову услугу. Јанковић подсећа да  према Конвенцији о правима детета, поред осталог, дете са инвалидитетом треба да ужива пун и достојан живот у условима којима се олакшава његово активно учешће у заједници. Управо начинима за превазилажење различитих тешкоћа са којима се деца суочавају, посвећен је Посебан извештај о дискриминацији деце који ће Повереник представити у Народној скупштини Републике Србије, 9. децембра у сусрет Међународном дану људских права.

Повереница још једном истиче потребу повећања обухвата и разноврсности услуга у складу са потребама свих грађана и грађанки са инвалидитетом укључујући и децу, као и важност додатног ангажовања свих надлежних на решавању ових проблема.

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top