Saopštenje povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijima

Stariji građani i građanke jedna su od najčešće diskriminisanih i nasilju izloženih društvenih grupa. Naša je obaveza da im pružimo podršku i potrebna znanja kako bi nasilje i diskriminaciju mogli da prepoznaju, da prijave i izbore se, rekla je povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijima poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković u Inđiji.

U tom gradu, zajedno sa Crvenim krstom, održan je dijalog sa starijim i mlađim građanima u cilju boljeg međusobnog razumevanja ovog problema iz različitih generacijskih perspektiva.

Nasilje kome su stariji izloženi često ostaje neprimećeno zbog njihovog ličnog odnosa, sramote da ga prijave i dubokih predrasuda i stereotipa, navodi poverenica. Stariji se žale i na siromaštvo, nedovoljnu dostupnost zdravstvenih i socijalnih službi, usamljenost i isključenost. Često su na meti razlitih marketinških prevara, a više od polovine ne oseća se ravnopravno, pokazao je prošlogodišnji izveštaj Poverenika o diskriminaciji starijih, kaže Janković.

Srbija spada u demografski stare zemlje i po ovom pitanju deli sudbine Evrope. Savremenom društvu neophodna je promena stava da je starost skupa, nevažna, da predstavlja teret i obavezu, a da bismo ono što danas smatramo negativnim, pretvotrili u prednost za budućnost, potrebni su hrabrost i partnerstvo svih  činilaca društva. Poštovanje i zaštita ljudskih prava starijih, borba protiv diskriminacije, a za dostojanstveno starenje, moraju biti u fokusu javnih politika koje će uključivati sve izraženije demografske promename, specifično za svaki region i deo Srbije.

Mi kao društvo imamo prednost i potencijal, u skladu sa kulturnim identitetom i tradicijom, koja podrazumeva poštovanje starijih i odnose međugeneracijske solidarnosti i razumevanja. Starost je svima nama jedina sigurna budućnost, ako budemo imali privilegiju da starost dočekamo, zaključila je poverenica.

Print Friendly, PDF & Email
back to top