Равноправно до циља на 29. Београдском маратону

 

„Равноправно до циља“ – слоган је под којим је пету годину заредом на Београдском маратону Повереник за заштиту равноправности дао подршку особама са инвалититетом које су свакодневно изложене различитим видовима дискриминације.

Посетиоци 29. Београдског маратона имали су прилику да се друже и разговарају са спортистима са инвалидитетом и да се информишу о раду институције Повереника, разговарајући са повереницом Бранкицом Јанковић и запосленима.

Повереница је изјавила да за око 700.000 особа са инвалидитетом у Србији треба уклонити све препреке, а не само архитектонске баријере, и нагласила да ова акција промовише једнаке могућности и равноправне услове за све грађане и грађанке.

У оквиру акције „Равноправно до циља“ са грађанима и грађанкама дружили су се Жељко Димитријевић, освајач златне медаље на Параолимпијским играма у Лондону 2015. и првак Европе у атлетској дисциплини чуњ, као и Драженко Митровић, светски рекордер у бацању диска, светски и европски првак и вицешампион Параолимпијских игара у Лондону.

У трци задовољства на овогодишњем Београдском маратону учествовало је око 200 особа са инвалидитетом. У маратонској трци особе са инвалидитетом је представљао Војислав Ћурулић коме је ово већ 150. маратон у каријери, а полумаратон је трчао Иван Радовић.
Акција „Равноправно до циља“, као и сваке године, окупила је велики број посетилаца, што представља велики подстрек за континуирани рад на побољшању положаја осетљивих друштвених група на спортским манифестацијама.

Учесницима акције подељени су поклони и мајице, а имали су прилику и да тестирају своје знање из области дискриминације и људских права, попуњавајући формуларе са питањима у вези са дискриминацијом. Интересовање је било велико, па је на штанду Повереника током акције попуњено 300 упитника.

Пројекат „Равноправно до циља“ организован је у партнерству са Савезом за спорт особа са инвалидитетом Београда.

Print Friendly, PDF & Email
back to top