Proglašeni pobednici drugog nacionalnog takmičenja u simulaciji suđenja iz oblasti zaštite od diskriminacije

 

Tim studentkinja Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu pobedio je na drugom po redu nacionalnom takmičenju studenata i studentkinja svih pravnih fakulteta u Srbiji, u simulaciji suđenja (Moot Court) iz oblasti zaštite od diskriminacije. Takmičenje je organizovao Poverenik za zaštitu ravnopravnosti u saradnji sa Pravosudnom akademijom i Fondacijom za otvoreno društvo.

Studentkinje Ljubica Janić, Zlata Jović i Milena Vrbić sa niškog Pravnog fakulteta, koje su bile u timu „karanfil”, osvojile su prvo mesto na usmenom i pismenom delu takmičenja. Drugo mesto na usmenom delu takmičenja osvojile su Una Divac i Kristina Radovanović, studentkinje Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu koje su bile u timu „lala”. Prvo mesto u govorništvu osvojila je Sanja Mijailović, sa Pravnog fakulteta Univerziteta Union. One su bile najbolje u simulaciji suđenja koje je, ovaj put, za temu imalo diskriminaciju na osnovu seksualne orijentacije.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić čestitala je pobednicama i poručila da je jako zadovoljna što je veliki broj mladih pronašao motiv i inspiraciju da se uključi u ovo takmičenje, za koje veruje da će postati tradicionalno.

Drugo po redu nacionalno takmičenje u simulaciji suđenja iz oblasti zaštite od diskriminacije održano je u zgradi Upravnog suda u Beogradu, gde su 11. i 12. decembra odvijale polufinalne i finalne sesije. Sudije na simulaciji suđenja bili su relevantni advokati, sudije i pravni stručnjaci, među kojima su: Vida Petrović Škero, Vesna Petrović, Goran Miletić, Dušan Ignjatović, Nenad Vujić, Milan Antonijević i drugi..

Na ovogodišnje takmičenje prijavilo se ukupno 17 timova studentkinja i studenata na osnovnim, master i doktorskim studijama sa svih akreditovanih pravnih fakulteta u Republici Srbiji. Najboljim takmičarima dodeljene su vredne nagrade, a svim učesnicima priznanja.

Simulacija suđenja (Moot Court) je hipotetičko rešavanje pravnih slučajeva u kojem studenti kroz simulaciju svih koraka u sudskom procesu stiču praktično znanje i iskustvo i mogućnost za kreativan i izazovan rad.

Print Friendly, PDF & Email
back to top