Godišnji susret sa međunarodnim partnerima

Poverenica Nevena Petrušić održala je sastanak sa predstavnicima međunarodnih institucija, organizacija i ambasada sa kojima Poverenik za zaštitu ravnopravnosti sarađuje na više projekata u cilju iskorenjivanja svake diskriminacije u Srbiji i izgradnji tolerantnog društva u kome svi uživaju jednaka prava i imaju jednake mogućnosti.

Poverenica Petrušić sumirala je dosadašnje rezultate u radu na zaštiti ravnopravnosti i borbi protiv diskriminacije, i predstavila planove za narednu godinu gde će u fokusu biti deca i mladi, starije osobe, žene, nacionalne manjine i osobe koje su izlože višestrukoj diskriminaciji. Oblasti kojima će Poverenik za zaštitu ravnopravnosti posvetiti posebnu pažnju biće obrazovanje i zapošljavanje, a jedan od važnih zadataka biće insistiranje na većem sprovođenju preporuka i mišljenja koje je doneo poverenik, kao i povećanje kapaciteta same institucije. U svemu tome nastaviće se vrlo važna saradnja Poverenika za zaštitu ravnopravnosti sa organizacijama civilnog društva, medijima i sindikatima, uz neophodnu podršku i pomoć koju svojim iskustvom i kapacitetima pružaju međunarodni partneri.

Sastanku su prisustvovali šef političkog odeljenja Delegacije EU u Srbiji Luka Bjankoni, šef Kancelarije Saveta Evrope u Srbiji Tim Kartrajt, direktor kancelarije UNICEF-a u Srbiji Mišel Sen Lo, ambasadori Norveške i Australije Nil Kamsvag i Džulija Fini, šefica misije UN Women u Srbiji Asja Verbanova, predstavnici OEBS-a, UNDP-a, USAID-a, UNHCR-a, ambasada Holandije, Hrvatske, Velike Britanije, Fondacije za otvoreno društvo i drugi.

Povod za ovaj skup je obeležavanje pet godina od usvajanja Zakona o zabrani diskriminacije kojim je ustanovljena institucija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti kao nezavisan, samostalan i specijalizovan državni organ koji se bavi zaštitom ravnopravnosti i borbom protiv diskriminacije.

Print Friendly, PDF & Email
back to top