Polufinalna takmičenja u simulaciji suđenja iz oblasti zaštite od diskriminacije

U toku je polufinalni deo drugog po redu nacionalnog takmičenja studenata pravnih fakulteta u Srbiji u simulaciji suđenja (Moot Court) iz oblasti zaštite od diskriminacije, koju organizuje Poverenik za zaštitu ravnopravnosti u saradnji sa Pravosudnom akademijom i Fondacijom za otvoreno društvo.

Na ovogodišnje takmičenje prijavilo se 17 timova studentkinja i studenata na osnovnim, master i doktorskim studijama sa svih akreditovanih pravnih fakulteta u Republici Srbiji. Osam najboljih timova okupilo se u Upravnom sudu u Beogradu, gde će danas i sutra biti održane finalne sesije u simulaciji suđenja koje za temu ima diskriminaciju na osnovu seksualne orijentacije.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić studentima je poručila da imaju fantastičnu priliku da u pravim sudnicama jedne od najviših pravosudnih isntitucija u Srbiji iskuse sve korake u sudskom postupku i nađu najbolje načine kako da reše složene slučajeve diskriminacije. Time će biti i deo vrlo značajnog procesa gradnje pravne prakse u borbi protiv diksiriminacije i zaštiti ravnopravnosti i ljudskih prava.

Pre početka današnjeg takmičenja studnete su pozdravili i direktor Pravosudne akademije Nenad Vujić, predsednica Upravnog suda Jelena Ivanović, Mihajlo Čolak iz Fondacije za otvoreno društvo i Lorens Veter, direktor USAID-ovog projekta za reeformu pravosuđa i odgovornu vlast.

Svečano proglašenje pobednika i uručenje nagrada biće održano u petak 12. decembra 2014. godine od 16.30 u kafe galeriji „Službeni glasnik”, Kneza Miloša 16.

Simulacija suđenja (Moot Court) je hipotetičko rešavanje pravnih slučajeva u kojem studenti kroz simulaciju svih koraka u sudskom procesu stiču praktično znanje i iskustvo i mogućnost za kreativan i izazovan rad. Sudije na simulaciji suđenja biće relevantni advokati, sudije i pravni stručnjaci, među kojima su: Vida Petrović Škero, Vesna Petrović, Goran Miletić, Dušan Ignjatović, Nenad Vujić, Milan Antonijević i drugi.

Print Friendly, PDF & Email
back to top