Проглашени победници другог националног такмичења у симулацији суђења из области заштите од дискриминације

 

Тим студенткиња Правног факултета Универзитета у Нишу победио је на другом по реду националном такмичењу студената и студенткиња свих правних факултета у Србији, у симулацији суђења (Моот Court) из области заштите од дискриминације. Taкмичење је организовао Повереник за заштиту равноправности у сарадњи са Правосудном академијом и Фондацијом за отворено друштво.

Студенткиње Љубица Јанић, Злата Јовић и Милена Врбић са нишког Правног факултета, које су биле у тиму „каранфил“, освојиле су прво место на усменом и писменом делу такмичења. Друго место на усменом делу такмичења освојиле су Уна Дивац и Кристина Радовановић, студенткиње Правног факултета Универзитета у Београду које су биле у тиму „лала“. Прво место у говорништву освојила је Сања Мијаиловић, са Правног факултета Универзитета Унион. Оне су биле најбоље у симулацији суђења које је, овај пут, за тему имало дискриминацију на основу сексуалне оријентације.

Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић честитала је победницама и поручила да је јако задовољна што је велики број младих пронашао мотив и инспирацију да се укључи у ово такмичење, за које верује да ће постати традиционално.

Друго по реду национално такмичење у симулацији суђења из области заштите од дискриминације одржано је у згради Управног суда у Београду, где су 11. и 12. децембра одвијале полуфиналне и финалне сесије. Судије на симулацији суђења били су релевантни адвокати, судије и правни стручњаци, међу којима су: Вида Петровић Шкеро, Весна Петровић, Горан Милетић, Душан Игњатовић, Ненад Вујић, Милан Антонијевић и други..

На овогодишње такмичење пријавило се укупно 17 тимова студенткиња и студената на основним, мастер и докторским студијама са свих акредитованих правних факултета у Републици Србији. Најбољим такмичарима додељене су вредне награде, а свим учесницима признања.

Симулација суђења (Moot Court) је хипотетичко решавање правних случајева у којем студенти кроз симулацију свих корака у судском процесу стичу практично знање и искуство и могућност за креативан и изазован рад.

Print Friendly, PDF & Email
back to top