“Poveri se poverenici” u sklopu kampanje „bodyright“ – “Tvoje telo je tvoje! I na netu i u stvarnom svetu!”

Кampanja “bodyright” koju, po ugledu na globalnu kampanju, sprovode  Populacioni fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) u saradnji sa kancelarijom Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, pod sloganom „Tvoje telo je tvoje! I na netu i u stvarnom svetu!“ zvanično je počela konferencijom koja je održana u Jugoslovenskoj kinoteci.

Rodno zasnovano nasilje počinjeno posredstvom tehnologije je pojava relativno novijeg datuma, ali vrlo zastupljena. Ankete sprovedene u Srbiji, pokazale su da se 78 odsto ispitanica ne oseća bezbedno na internetu, iako provode više od tri sata dnevno u onlajn prostoru.

“Digitalno nasilje je stvarno i tako ga treba tretirati, bez obzira što se dešava u vituelnom prostoru i ima različite oblike. Deo problema je i što osobe koje se nađu u ovoj situaciji ne znaju kome bi se obratile. U sklopu kampanje, sloganom “Poveri se poverenici” pozivamo da nam se ovi slučajevi prijave i upućujemo na nadležne organe”, rekla je Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti. Ona je navela da je više od 74 odsto devojaka u Srbiji je izjavilo da nikada nisu bile deo bilo koje kampanje podizanja svesti o rodno zasnovanom nasilju posredstvom tehnologije

Cilj kampanje „bodyright“ je podizanje svesti u društvu o široko rasprostranjenom rodno zasnovanom nasilju u digitalnoj sferi i njegovim posledicama.

Učesnici konferencije su istakli da je potrebno unapređenje normativnog okvira na globalnom nivou koji se tice regulisanja ljudskih prava u onlajn prostoru i pozvali tehnološke kompanije da se uključe i daju doprinos.

“Naša tela manje su zaštićena u onlajnne prostoru, nego što su to  muzika, film ili čak korporativni logotipi. Iz tog razloga, danas smo promovisali novi simbol ⓑ, zaštitni znak “bodyright” kampanje na globalnom nivou, koji će se od danas koristiti i u Srbiji, a označava novi copyright za ljudsko telo. Kampanjom takođe jačamo svest o različitim formama nasilja koje se vrše posredstvom tehnologije, a koje su u suštini povrede ljudskih prava i telesne autonomije iako se dešavaju u digitalnom prostoru”, rekao je direktor UNFPA za Srbiju, Džon Kenedi Mosoti.

U sklopu konferencije, a kako bi podgli svest o različitim oblicima rodno zasnovanog nasilja u onlajn prostoru, predstavljen je i lokalizovani “Pojmovnik rodno zasnovanog nasilja počinjenog posredstvom tehnologije”, koji daje pregled različitih oblika nasilja u digitalnom svetu i moguće posledice takvog nasilja.

O važnosti ove kampanje i sprečavanju digitalnog nasilja govorio je i šef delegacije EU u Srbiji Emanuel  Žiofre.

Print Friendly, PDF & Email
back to top