Poverenica na Regionalnoj konferenciji mreža žena u policiji

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković učestvovala je na Regionalnoj konferenciji mreža žena u policiji na temu „Policijski izazovi u postkovid uslovima i uloga žena u Sektoru bezbednosti“, koju je organizovala Mreža žena u policiji Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije u saradnji sa Misijom OEBS-a u Srbiji.

„Učešće i saradnja žena u svim oblastima je neophodna kako bi se obezbedio potpuniji spektar delovanja u cilju unapređenja bezbednosti žena u društvu i njihovog položaja u celosti“, rekla je poverenica i istakla da je efikasna i funkcionalna Mreža žena u policiji snažan saveznik u borbi za rodnu ravnopravnost.

„Efikasno funcionisanje Mreža žena u policiji je od ključnog značaja za sprovođenje Agende „Žene, mir i bezbednost“ i za Nacionalni akcioni plan za primenu Rezolucije 1325 SBUN, čije je važenje isteklo 2020. godine i zbog čega bi trebalo bez odlaganja pristupiti izradi Trećeg Nacionalnog akcionog plana koji će imati ključni zadatak da očuva postignute rezultate i ujedno da novi zamajac, usvajajući pouke iz prethodnih planova, ali i izazova sa kojima smo se susretali i susrećemo se i dalje“, dodala je Janković.

Poverenica je najavila da će 7. decembra biti predstavljen nezavisni Izveštaj o monitoringu sprovođenja Nacionalnog akcionog plana koji je izradila kancelarija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Cilj Regionalne konferencije mreža žena u policiji bila je razmena iskustava u radu ovakvih vrsta mreža na regionalnom i evropskom nivou, kao i razgovora o prevazilaženju izazova u ulogama i procesima rada koje je donela COVID-19 pandemija i ulozi žena u sektoru bezbednosti.

Na konferenciji su govorili i ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, zamenica šefa Misije OEBS-a u Srbiji Sara Gruen, predsednica Evropske mreže žena u policiji Montserat Pina Martinez i predsednica Mreže žena u policiji MUP Republike Srbije Tatjana Vetro.

Print Friendly, PDF & Email
back to top