“Повери се повереници” у склопу кампање „bodyright“ – “Твоје тело је твоје! И на нету и у стварном свету!”

Кампања “bodyright” коју, по угледу на глобалну кампању, спроводе  Популациони фонд Уједињених нација (UNFPA) у сарадњи са канцеларијом Поверенице за заштиту равноправности, под слоганом „Твоје тело је твоје! И на нету и у стварном свету!“ званично је почела конференцијом која је одржана у Југословенској кинотеци.

Родно засновано насиље почињено посредством технологије је појава релативно новијег датума, али врло заступљена. Анкете спроведене у Србији, показале су да се 78 одсто испитаница не осећа безбедно на интернету, иако проводе више од три сата дневно у онлајн простору.

“Дигитално насиље је стварно и тако га треба третирати, без обзира што се дешава у витуелном простору и има различите облике. Део проблема је и што особе које се нађу у овој ситуацији не знају коме би се обратиле. У склопу кампање, слоганом “Повери се повереници” позивамо да нам се ови случајеви пријаве и упућујемо на надлежне органе”, рекла је Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности. Она је навела да је више од 74 одсто девојака у Србији је изјавило да никада нису биле део било које кампање подизања свести о родно заснованом насиљу посредством технологије

Циљ кампање „bodyright“ је подизање свести у друштву о широко распрострањеном родно заснованом насиљу у дигиталној сфери и његовим последицама.

Учесници конференције су истакли да је потребно унапређење нормативног оквира на глобалном нивоу који се тице регулисања људских права у онлајн простору и позвали технолошке компаније да се укључе и дају допринос.

“Наша тела мање су заштићена у онлајнне простору, него што су то  музика, филм или чак корпоративни логотипи. Из тог разлога, данас смо промовисали нови симбол ⓑ, заштитни знак “bodyright” кампање на глобалном нивоу, који ће се од данас користити и у Србији, а означава нови copyright за људско тело. Кампањом такође јачамо свест о различитим формама насиља које се врше посредством технологије, а које су у суштини повреде људских права и телесне аутономије иако се дешавају у дигиталном простору”, рекао је директор UNFPA за Србију, Џон Кенеди Мосоти.

У склопу конференције, а како би подгли свест о различитим облицима родно заснованог насиља у онлајн простору, представљен је и локализовани “Појмовник родно заснованог насиља почињеног посредством технологије”, који даје преглед различитих облика насиља у дигиталном свету и могуће последице таквог насиља.

О важности ове кампање и спречавању дигиталног насиља говорио је и шеф делегације ЕУ у Србији Емануел  Жиофре.

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top