Poverenica u poseti „Tkačkoj koloniji“

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković posetila je tradicionalnu manifestaciju „Tkačka kolonija“ koja se četvrtu godinu zaredom održava na Staroj Planini i podžala žene koje se bave izradom ćilima i drugih rukotvorina, čuvajući i promovišući tkalačku umetnost kao jedan od najistaknutijih tradicionalnih zanata naše zemlje. Među njima su najbrojnije članice zadruge „Damsko srce“ koje tkaju nadaleko čuvene pirotske ćilime isključivo od vune od ovaca sa Stare Planine.

Posebno mesto u „Tkačkoj koloniji“ imaju njeni najmlađi članovi, deca koja zajedno sa iskusnim tkaljama uče o ovom tradicionalnom zanatu, koji se na ovaj način prenosi sa generacije na generaciju. Ovom prilikom dodeljene su i nagrade deci čiji su radovi na temu pirotskih ćilima proglašeni za najbolje.

Poverenica Janković ocenila je da očuvanje ćilimarstva, kao dela našeg kulturnog nasleđa i baštine, predstavlja istinski podvig u današnjem vremenu industrije, tehnologije i digitalizacije jer zahteva posebnu snagu, kreativnost, znanje i strpljenje. Zbog toga su naše tkalje prave heroine ravnopravnosti, koje vode tešku borbu za očuvanje starih zanata, smatra poverenica.

Manifestaciji su prisustvovali i mnogobrojni predstavnici diiplomatskog kora, zvaničnici nacionalnih i lokalnih institucija, lideri privrede i medija koji su imali priliku da upoznaju kulturu i tradiciju, ali i uživaju u netaknutoj prirodi istočne Srbije. Patron ovogodišnje „Tkačke kolonije“ je ambasadorka Kanade Keti Čaba, a domaćini manifestacije, gradonačelnik Pirota Vladan Vasić, pomoćnica gradonačelnika Milica Golubović i direktorka zadruge „Damsko srce“ Slavica Ćirić pobrinuli se da gostima predstave turistički i ekonomski potencijal ovog kraja. Organizatori „Tkačke kolonije“ su Etnomreža, u partnerstvu sa gradovima Pirot i Sombor, NALED-om i lokalnom zanatskom zadrugom “Damsko srce”, i uz podršku ambasada Kanade i SAD.

Print Friendly, PDF & Email
back to top