Obeležen Svetski dan stanovništva

Povodom Svetskog dana stanovništva, 10. jula na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, predstavljen je projekat Saveta Evrope “Živa biblioteka”, koji u Srbiji sprovodi Poverenik za zaštitu ravnopravnosti. Reč je o specifičnom projektu u kome su knjige zapravo živi ljudi, pažljivo odabrani iz društvenih grupa prema kojima često sudimo na osnovu duboko uvreženih predrasuda i negativnih “stereotipa”. Cilj je da što više ljudi, iz “prve ruke” čuje autentične životne priče onih koji su drugačiji. Razbijanje negativnih stereotipa i predrasuda je osnovni uslov za smanjenje diskriminacije, što u konačnom vodi stvaranju uslova za kvalitetniji život, bolje razumevanje i međusobno poštovanje.

“Srbija je treća po demografskoj starosti u Evropi i izazov starenja je jedan od najkompleksnijih sa kojim se država susreće. Ove godine posle dužeg perioda imamo više rođenih beba, što je razlog za radost, ali ne i za optimizam. Problem je prepoznat i država je usvojila paket mera populacione politike. Međutim, one ne bi trebale da budu fokusirane samo na finansijsku podršku, koja jeste jako važna, ali ne i presudna. Nije dovoljno raditi samo na povećanju broja dece, već na boljem upravljanju migracijama. Samo kroz dobar sistem obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite, bolju ekonomiju i stabilnost uz jake institucije i jednake šanse mogu se stvoriti preduslovi kako bi pre svega mladi želili da ostanu u Srbiji – rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i dodala da mere populacione politike ne daju rezultate odmah, već tek za dve do tri decenije.

Svetski dan stanovništva, kao i 25 godina od Međunarodne konferencije o stanovništvu i razvoju ove godine zajedno sa Poverenikom za zaštitu ravnopravnosti obeležavaju i Populacioni fond Ujedinjenih naciju u Srbiji i Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku. Prateća aktivnost događaja je oslikavanje platna porukama koje će biti ‘poslate u svet’ putem društvenih mreža, kao simbolično povezivanje građana Srbije sa drugim delovima planete.

Print Friendly, PDF & Email
back to top