Повереница у посети „Ткачкој колонији“

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић посетила је традиционалну манифестацију „Ткачка колонија“ која се четврту годину заредом одржава на Старој Планини и поџала жене које се баве израдом ћилима и других рукотворина, чувајући и промовишући ткалачку уметност као један од најистакнутијих традиционалних заната наше земље. Међу њима су најбројније чланице задруге „Дамско срце“ које ткају надалеко чувене пиротске ћилиме искључиво од вуне од оваца са Старе Планине.

Посебно место у „Ткачкој колонији“ имају њени најмлађи чланови, деца која заједно са искусним ткаљама уче о овом традиционалном занату, који се на овај начин преноси са генерације на генерацију. Овом приликом додељене су и награде деци чији су радови на тему пиротских ћилима проглашени за најбоље.

Повереница Јанковић оценила је да очување ћилимарства, као дела нашег културног наслеђа и баштине, представља истински подвиг у данашњем времену индустрије, технологије и дигитализације јер захтева посебну снагу, креативност, знање и стрпљење. Због тога су наше ткаље праве хероине равноправности, које воде тешку борбу за очување старих заната, сматра повереница.

Манифестацији су присуствовали и многобројни представници диипломатског кора, званичници националних и локалних институција, лидери привреде и медија који су имали прилику да упознају културу и традицију, али и уживају у нетакнутој природи источне Србије. Патрон овогодишње „Ткачке колоније“ је амбасадорка Канаде Кети Чаба, а домаћини манифестације, градоначелник Пирота Владан Васић, помоћница градоначелника Милица Голубовић и директорка задруге „Дамско срце“ Славица Ћирић побринули се да гостима представе туристички и економски потенцијал овог краја. Организатори „Ткачке колоније“ су Етномрежа, у партнерству са градовима Пирот и Сомбор, НАЛЕД-ом и локалном занатском задругом „Дамско срце“, и уз подршку амбасада Канаде и САД.

Print Friendly, PDF & Email
back to top