Poverenica o manjinskim politikama i podsticanju integracije u Srbiji

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković zahvalila se u ime institucije Poverenika zamenici premijera i ministarki spolјnih poslova Bugarske Ekatarini Zaharijevoj na podršci koju pruža Srbiji na putu ka Evropskoj uniji.

Učestvujući u radu okruglog stola povodom objavlјivanja publikacije „Manjinska politika – Podsticanje integracije u Srbiji“, poverenica je naglasila važnu ulogu nezavisnih institucija u unapređenju kvaliteta života svih građana i građanki i istakla dobru saradnju sa nacionalnim savetima nacionalnih manjina, kao i drugim akterima u našem društvu koje se bave poštovanjem lјudskih prava.

Uvek ima mesta za unapređenje saradnje sa svim organizacijama koje se bave unapređenjem položaja nacionalnih manjina, rekla je poverenica i naglasila da, kada je u pitanju bugarska nacionalna manjina, instituciji Poverenika je do sada stizao najmanji broj pritužbi zbog diskriminacije.

Zamenica premijera Bugarske Ekatarina Zaharijeva rekla je da će ova susedna zemlјa, kao snažna pristalica proširenja, i ubuduće pružati podršku Srbiji u procesu evrointegracije, posebno u oblasti poštovanja lјudskih prava.

Cilј Foruma za etničke odnose je da doprinese što kvalitetnijem i efikasnijem ostvarivanju Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina i da osnaži proces pristupanja Srbije EU. Takođe, cilј je i jačanje saradnje naše zemlјe i susednih država članica EU.

Učesnici okruglog stola bili su predstavnici nacionalnih saveta nacionalnih manjina, predstavnici nezavisnih institucija, predstavnici Narodne skupštine, Vlade, državnih i pravosudnih organa, predstavnici civilnog društva, stručnjaci i predstavnici ambasada zemalјa EU u okruženju.

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top