Повереница на скупу о мањинским политикама и подстицању интеграције у Србији

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић захвалила се у име институције Повереника заменици премијера и министарки спољних послова Бугарске Екатарини Захаријевој на подршци коју пружа Србији на путу ка Европској унији.

Учествујући у раду oкруглог стола поводом објављивања публикације „Мањинска политика – Подстицање интеграције у Србији“, повереница је нагласила важну улогу независних институција у унапређењу квалитета живота свих грађана и грађанки и истакла добру сарадњу са националним саветима националних мањина, као и другим актерима у нашем друштву које се баве поштовањем људских права.

Увек има места за унапређење сарадње са свим организацијама које се баве унапређењем положаја националних мањина, рекла је повереница и нагласила да, када је у питању бугарска национална мањина, институцији Повереника је до сада стизао најмањи број притужби због дискриминације.

Заменица премијера Бугарске Екатарина Захаријева рекла је да ће ова суседна земља, као снажна присталица проширења, и убудуће пружати подршку Србији у процесу евроинтеграцијe, посебно у области поштовања људских права.

Циљ Форума за етничке односе је да допринесе што квалитетнијем и ефикаснијем остваривању Акционог плана за остваривање права националних мањина и да оснажи процес приступања Србије ЕУ. Такође, циљ је и јачање сарадње наше земље и суседних држава чланица ЕУ.

Учесници округлог стола били су представници националних савета националних мањина, представници независних институција, представници Народне скупштине, Владе, државних и правосудних органа, представници цивилног друштва, стручњаци и представници амбасада земаља ЕУ у окружењу.

 

manjine
Print Friendly, PDF & Email
back to top